img

Съществуват 7 вида любов и малцина са щастливците, изпитали последния вид

/
/
/
97 Views

Какво е любовта? Философи и учени се борят да отговорят на този въпрос в продължение на много години. През 80-те години американският психолог Робърт Стърнберг разработи трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност.
Според него тези три точки са в основата на красивото усещане, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, благодарение на теорията си, Стърнберг определя 7 вида любов и днес ще ти разкажем именно за тях.

Психолозите са убедени, че човек изпитва различни видове любов в живота си. Понякога това се случва със същия партньор: двамата се сближават и се преместват на едно следващо, ново ниво. Но друг път се получава с различни хора. Така или иначе, връзката ти може да не се вписва в нито един от стандартните 7 вида любов и може да балансира между 2 от тях.

Тази типология ще ти помогне да определиш в каква връзка си сега и дали си струва да продължите заедно. Вярваме, че чувствата се променят с течение на времето.

Ако все още не сте стигнали до седмия тип любов, най-вероятно с партньора ти имате нужда от повече време. Ако обсъдиш това с него, може би с течение на време ще можете да превърнете любовта си в нещо, от което и двамата да сте доволни.

1-ви вид: Безумно влюбване

Това е периодът, в който хората едва се познават, но чувстват силно взаимно привличане. В една такава връзка двамата често нямат представа дали имат нещо общо, но все пак остават заедно. Според психолозите това увлечение може да се превърне в нещо по-пълно с течение на времето, но това невинаги се случва. Много двойки не излизат от този тип любов.

2-ри тип: Харесване

В такива отношения винаги можете да бъдете себе си. При този вид любов хората обикновено са обединени от общи интереси, възгледи за живота и чувството, че са разбрани. Психолозите вярват, че такава интимност, без страст и ангажираност, по-скоро ще доведе до приятелство, отколкото до пълноценна любов.

3-ти тип: Празна любов

Двойките, които изпитват този тип любов, държат на половинките си, но в двойката няма интимност и страст. Понякога този тип взаимоотношения се появява след голяма, пламенна любов, а друг път е обратното – хората, които изпитват такава обич могат да се променят, което добавя страст към чувствата им.

4-ти тип: Нелепа любов

Този тип обич включва ангажираност и страст и е позната на много двойки. Тя се наблюдава, когато двама души наистина са привлечени един от друг и са готови да следват определени традиции като скъпи сватби, размяна на обети и споделяне на домашни задължения, но нямат истинска близост. Психолозите смятат, че такива двойки могат да живеят заедно дълго време, но щастието им е относително. Всъщност те не възприемат партньора си като приятел.

5-ти тип: Романтична любов

Този вид обич включва страст и интимност. Хората в такива двойки се привличат и се чувстват удобно един до друг, но не са готови да предприемат сериозни стъпки. Взаимоотношения от този тип често не достигат до съвместно съжителство или брак.

6-ти тип: Приятелска любов

Тя се състои от ангажираност и интимност. Тези отношения са много по-силни от обичайното приятелство и има истинска привързаност между партньорите. И все пак това е споразумение, защото при този тип любов няма страст. Психолозите казват, че такива взаимоотношения могат да възникнат след дългогодишни познаване или брак.

7-ми тип: Съвършената любов

Тази любов се състои от всичките 3 компонента: страст, емоционална близост и ангажираност. Разбира се, нивата им не винаги са еднакви, но е важно, че ги има. Рядко виждаме този тип взаимоотношения, но ако хората успеят да ги изградят, наистина се обичат. Подобни двойки най-вероятно ще могат да живеят заедно дълго и да се наслаждават на брака и семейството си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text