img

Нов ужас в болницата в Сливен: Карат родилка да носи тава с кюфтета и катери стълби, бебето умряло пак след намеса на д-р Пашева

/
/
/
178 Views

Изплува втори скандален случай от болницата в Сливен, умело прикрит от ръководството на лечебното заведение. Бебе губи битката със смъртта седмица след раждането, съобщава bgonair.bg.
Според вече изготвена епикриза, виновен за това е д-р Татяна Пашева, същата, която участва в израждането на починалата Ренета преди дни и която ръководи АГ-отделението.
Близо 8 на 1000 деца между 0 и 5 години у нас умират всяка година заради липса на адекватни социални и здравни грижи.
Смъртността на децата в България е в пъти над средната за Европейския съюз. А тази в Сливен минава всякакви рекорди – над 15 на 1000 бебета умират всяка година в родилното отделение на болница „Д-р Иван Селимински“.
Нов ужас в болницата в Сливен: Карат родилка да носи тава с кюфтета и катери стълби, бебето умряло пак след намеса на д-р Пашева

Първите данни са на „Евростат“, а вторите на директора на болницата д-р Васислав Петров. Пак според него срещу началника на отделението жалби няма.
Случаят на Кристина Кукова е от 2012 година. Д-р Весислав Петров вече е директор на лечебното заведение, а д-р Пашева е редови гинеколог.
Кристина постъпва в болницата с преносен плод, лежи 16 дни преди раждането.
Разказва, че се е нагледала и наслушала на всякакви обиди не само към нея, а и към другите пациентки.
На 8 април, въпреки липсата на разкритие, д-р Пашева назначава естествено раждане.
Близки на починалата в Сливен родилка: „Сбогом, Рени! Прости ни, че не се погрижихме за тебе.“

„Казаха ми да се качвам по стъпалата пеша, за да имам разкритие. Да съм направела една тава с кюфтета на бебето, да му я показвам отпред за да можело да излезе и всякакви такива… Тогава беше Цветница, имаше много малко лекари, решиха, че ще правим секцио по спешност – на 12-ия час“, разказва Кристина.
След раждането тя влиза в реанимация.

„И бебе няма при теб, не го виждаш. На мъжа ми са казали, че всичко е наред, просто малко по-тежко раждане, като злополучното раждане сега. А от неонатологията като са поели бебето, мъжа ми са го направили на нищо, защото ние сме представени, че до последно сме си седяли вкъщи и сме дошли като е станала беля. А аз бях 16 дни в това отделение, всеки ден. Там неонатолозите са му казали, че детето е в много тежко състояние, бебето не е изплакало, а водите ми не са били зелени, а кафяви. Детето се роди удавено, но не във вода“, допълва потърпевшата.

Кристина се среща с неонатолозите, обяснява им, че са подведени и 16 дни тя е в болницата и не е била немарлива, а друг не си е свършил работа.
„Когато им обясних за какво става въпрос, ми дадоха дрехи и достъп до детето. За него се грижеха наистина много добре. Лекарствата са измислени за болни деца, за удавени не са измислени… А за мен това си беше умишлено. На връх Великден, то се подобряваше, влошаваше и на Великден си отиде. След това тръгнаха моите ходения по мъките, за да знам аз дали някога ще имам деца. Това е.“

Кристина събира сили и сезира ресорните институции. Медицинският одит установява редица нарушения. Фалшифицирана е дори еприказата на детето, категорична е майка му. След одита тя се сдобива с втора епикриза, която потвърждава грешките на д-р Пашева. Кристина така и не получава обяснение от нея за случилото се. Лекарката просто изчезва.

Междувременно директорът на болницата в Сливен д-р Весеслав Петров коментира трагичния случай, при който почина родилката Рени Томова. „При форцепс децата понякога имат увреждания. Бебето е в стабилно състояние и от утре започва рехабилитация за ръчичката. Вярвам, че този проблем ще отзвучи. Вярвам, че ще преодолеем проблема и няма да има трайно увреждане. В много редки случаи тези проблеми не се оправят с времето“ Това заяви в ефира на „Здравей, България“ д-р Весеслав Петров. В лечебното заведение преди дни издъхна здрава родилка, която преди да почине е споделила, че са скачали върху ребрата й.
„Окончателната причина за смъртта на Ренета Томова не ни е ясна. Имаме подозрения, но чакаме резултатите от аутопсията. Тя ще бъде направена в Стара Загора. Увреждането, което ние очакваме да бъде открито, е – да е получила белодробна тромбоемболия и това да е довело до фаталния край“, заяви д-р Петров.

„След направената вътрешна проверка не установихме да има счупени ребра и някой да е скачал върху нея. Когато една жена ражда, тя изпитва силна болка. Каквото е казала, сигурно го е почуствала, но ви казвам, че няма счупени ребра и увреждания на гръдния кош„, заяви още той.
Директорът добави, че лекарите, които са изродили бебето на Ренета, работят както преди. „Колегите, които участваха в раждането, също са под голям стрес. Те са на работа и продължават да водят раждания“, каза той.

Петров добави, че не е имало възможност лекарите да извършат цезарово сечение, след като са видели, че няма да успеят да изродят бебето по естествен начин, защото главичката му вече била излязла. „Всичко щеше да е много по-травмиращо за родилката“, добави той.

„Искам да обещая, че няма да скрия нищо, нито от родителите на почината, нито от обществеността“, завърши директорът.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text